تکاپو TAKAPU

ارائه مطالب گوناگون در زمینه های مختلف

تکاپو TAKAPU

ارائه مطالب گوناگون در زمینه های مختلف

۲۰ مطلب در مهر ۱۳۹۴ ثبت شده است

کمتر گوشت بخورید

ترجمه از گارگین فتائی

.

اکثر ما  وقتی خانه را   در صبح ترک می کنیم از صبحانه صرف نظر می کنیم  و در زمانی   دیرتر همبرگر سریع نهار  ما را تشکیل می دهد . در پایان روز ما با خانواده یا دوستان نشسته و با هم از شام  لذت می بریم . ما غذایی را که به ما می دهند می خوریم و در باره آن فکر نمی کنیم .  با این وجود دانشمندان در باره این بحث می کنند که یک بحران جهانی غذا در حال آمدن است و این بحران ما را وادار خواهد ساخت تا درباره غذایمان فکر کنیم .

  قیمت های غذائی دلیل آشکاری از این بحران هستند . بین سالهای 2005 تا 2008 قیمت حبوباتی نظیر گندم و ذرت سه برابر شده است و قیمت برنج پنج برابر بالاتر رفته است . در سال 2012 ارزش حبوبات مجدداً پنجاه درصد بالا رفت و این افزایش قیمت غذاها نشان می دهد که مصرف آن تندتر از تولید آن رشد می کند .

تقاضا برای غذا به خاطر رشد جمعیت جهانی  در ازدیاد است . جمعیت جهان تا 1800 به آرامی رشد می کرد سپس تندتر شد تا اینکه در 1960 به سه میلیارد نفر رسید و در 1999 به شش میلیارد بالغ گشت و تا 2050 این سیاره نیاز به تغذیه حد اقل نه میلیارد نفر خواهد داشت .

 پس یک شخص گرسنه در یک دنیای پرجمعیت شلوغ چکار می تواند بکند؟ یک پیشنهاد ، خوردن گوشت کمتر است چرا که گوشت از منابع بیشتری از طبیعت نسبت به حبوبات استفاده می کند . تولید یک پوند یا چهار دهم کیلو گوشت به زمین بیشتری نیاز دارد تا تولید یک پوند حبوبات . ما از حدود یک سوم کره زمین برای پرورش  حیوانات استفاده می کنیم  همچنین  گوشت نسبت به غذای اساسی سبزیجات پنج و یا ده بار بیشتر به آب نیاز دارد و این مخصوصاً به خاطر کمبود جهانی آب امری جدی است بنابراین خوردن گوشت کمتر زمین کمتری برای کشاورزی و دامداری نیاز خواهد داشت و آب را هم صرفه جوئی خواهد کرد .

  برای خوردن گوشت کمتر مردم نیاز به عادت کردن به خوردن چیزهای جایگزین دارند که آسان نخواهد بود برای مثال آمریکائیها همیشه عاشق گوشت بوده اند . به طور متوسط آنها دو برابر بیشتر از سایر مردم دنیا گوشت می خورند . آنها مخصوصاً عاشق  همبرگرها هستند  . هر آمریکائی به طور متوسط سه همبرگر در هفته می خورد و این بدین معنی است که آمریکائی ها هر ساله بیش از چهل میلیارد همبرگر می خورند به همان نحو با بالارفتن درآمد در  برخی از کشورها  ، مردم این کشورها هم تمایل به خوردن گوشت پیدا می کنند مانند چین و برزیل . در ممالک توسعه یافته در بیست سال اخیر فروش گوشت  دوبرابر شده و دوباره تا 2050 دوبرابر خواهد شد و رشد جهانی تقاضا برای گوشت بر فشار بر روی منابع طبیعی خواهد افزود  .

 جمعیت دنیا افزایش می یابد ، منابع کاهش می بابند و قیمت غذا بالامی رود بنابراین ما احیتاج به تفکر مجدد درباره برنامه غذائی خودمان داریم ولی برای عاشقان گوشت  ، خبرهای خوبی هم وجود دارد و ما نیاز به تسلیم شدن کامل نداریم

اریک داویدسن Eric  Davidson توضیح می دهد

این راه حل نیست که هر کسی به گوشت نیاز دارد یک گیاه  خوار شود به سادگی  اندازه های غذای او یان راه حل را کوتاه خواهند ساخت  

راه حال وی خوردن حبوبات بیشتر و گوشت کمتر است . همانند بسیار ی از دانشمندذان جهان ،  داویدسن هم معتقد است که این تنها راه تغذیه نه میلیارد انسان تا سال 2050 است .

.

گرانترین برگر های دنیا

چه مدئت طول می کشد تا شما یک برگر را از یک رستوران فست فود بخرید ؟ و معمولاً قیمت آن چقدر می شود؟ حدود پنج دلار؟ برگرها ارزان  و تند و خوش مزه ا هستند حال تصور کنید تهیه یک برگر دو سال طول بکشد و 325000 دلار قیمت داشته باشد اما این یک برگر معمولی نخواهد بود . این برگر در یک آزمایشگاه از سوی دانشمند المانی دکتر مارک پست Mark  Post ساخته شد و در آن از نوع خاصی از گوشت استفاده می شود  که می تواند  در آزماذشگاه پرورش یابد  دکتر پست گمان می کند که این آینده غذا خواهد بود چرا که به اب ، زمین و انرژی کمتری نیاز دارد بنابراین از گوشت سنتی بومی تر و مساعدتر است ولی او می داند که به تحقیقات بیشتری نیاز است  . بدیهی است که کاهش قیمتها یک چالش عمده است سپس مساله طعم و مزه پیش می آید . سه فرد خوش شانس که گران ترین برگر را خوردند گفتند که آن خشک بود و این که مزه خیلی خوبی هم نمی داد .

 

 

چوپان دروغ گوی انگلیسی

The    Boy  Who Cried  Wolf       

.

A young  boy,  alone  all  day,   got  bored taking  care sheep.  For  fun, the   oy  shouted, "Wo1f!  Wolf!"      

Peopie  in  town  heard  the   boy  and  came   running  to  help  him.     But  when they  arrived, the   boy just laughed  at  them.  "I  was   only  kidding,"  The boy  said to the    townspeople "I  didn't  really  see  a  wo1f."

A  few  days  1ater,   boy cried  again,  "Wolf Wolfl" Again. The people  in  town  came  running.  And  once  more,  the   boy laughed  at them.

ln  time,   a wolf  really.  did  come.  The   boy screamed,  "Wolf! Wolf"  But this time no    one  came.

آیا ابراز همدردی  عمل ماسبی در برابر درد دل کردن است ؟

گارگین فتائی

.

 

یکی از دوستانم که البته از اساتید روان شناسی نیز هست در یکی از شبکه های اجتماعی مطلبی در باره ابراز هم دردی در صورت درد دل کردن طرف  گذاشته که زمین تا آسمان با آنچه که عرفاً در باره درد و دل شنیده بودیم متفاوت است و البته قطعا مبتنی بر تجارب روان شناختی است.

به عبارت دیگر در دید اکثر مردم و از جمله خود من گمان بر این است که درد و دل کردن  در واقع نوعی تخلیه خود و اصطلاحاً یاز کردن سفره دل است و واکنش ما هم باید این باشد که با ااین گونه اشخاص ابراز همدردی کنیم .

اما نشر ایشان بالککل متفاوت از روند حاکم بر این تفکر است

از شما درخواست دارم پس از خواندن نظر این دوست و استاد دلائل موافقت و مخالفت خود را با این نظر  نبویسید

حال متن ایشان

.

تهی سازی گفتمانی

.

گاهی اوقات ما بدون آنکه بدانیم چارجوب های گفتمانی خود را برای دیگران بی ارزش می کنیم

 برخی از تیپ های شخصیتی صرفا تیپ های مهرورز هستند و دوست دارند برای همه تا آنجا که می توانند وقت بگذارند تا مشکلشان حل شود

 مثلا سنگ صبور آنان می شوند اما غافل ازین که بعد از مدتی چارجوب های گفتمانی آنها قابلیت خود را از دست می دهند

 بعبارت دیگر گفتمانی که حاصل درد دل باشد زیاد نمی تواند ادامه یابد

 کلا گفتمانی که مبتنی بر درد دل باشد و حاصل شنیدن از حانب یک نفر به انجطاط خواهد رفت

 اگر می خواهید بعد از مدتی دوستی را از دست بدهید کافی است سنگ صبور همیشگیش شوید

 دیری نخواهد پایید که از بانک اعتبار گفتمانی خود کم خواهید کرد

 و راه را برای تنهایی بیشتر خودتان باز خواهید کرد

 

پس چه باید کرد؟

 خوب جواب این سوال بسیار آشکار است !

نباید زیاد گوش شنوا باشیم ! چون از اعتبار گفتمانیمان کم خواهیم کرد!

چون مرتبه خودتان را در نظرگاه نفر مقابل در حد دو گوش شنوا تقلیل می دهید که قرار است فقط در حکم مشاوره ای رهگشا باشد!

و در آخر حساب بانکی گغتمانی تان بدون هیچ حاصل و نتیحه ای خرج می شود تا فقط یک طرف قضیه حالش خوب شود بدون آنکه بدانیم که این برداشت حساب باید دوباره جای خالیش پر شود وگرنه در معرض تبدیل شدن به یک "قربانی نیابتی" قرار خواهیم گرفت!

پ.ن:لطفا مقوله قربانی نیابتی مطالعه شود!

تصور من از پائیز

گارگین فتائی

 

تازگی هوا ، هوای خنک ؛ هوای سرد

نوعی حس غریب هنگام غروب افتاب

تحصیل و نوشتن تکالیف ،  دانشگاه ، انتحاب واحد ثبت نام  ، تخته سیاه

معلم ، شاگرد ، داشنجو ، ناظم ، استاد ؛ مدیر

مداد  ، پاک کن ، مداد تراش ، مداد فشاری

قلم های  ریز و درشت

دفتر های یادداشت، چهل برگ ،  شصت برگ ، صد برگ ،  دویست برگ ،  دفترهای بزرگ، ذفترهای سیمی

پرگار،  گونیا ،  نقاله

مداد رنگی ،  آب رنگ ،  گواش ،  مقوا ، ماژیک ،  دفتر نقاشی

دوش گرفتن با آب گرم

نوشیدن چای گرم

شنیدن موسیقی کلاسیک هنگام عصر

صدای چک چک باران

همنشینی بیشتر شبها با آدم

زردی رنگ

دگرگونی مداوم طبیعت

 

گاهی به مواد درسی مدارس ارمنی

گارگین فتائی

.

 همیشه  در آغاز ماه مهر و شروع فصل پائیز است ایران مدرسه ها باز شده و تحصیل علم و دانش اغاز گشته است .

بد نیست به همین مناسبت نگاهی به مواد درسی مدارس ارمنی بویژه دروس ارمنی آنها داشته باشیم.

مدارس ارمنی نیز از این قاعده مستثنی نیستند و انها نیز در آغاز مهر ماه بازگشایی می شوند.

.

در مدارس ارمنی دروس ارائه شده بر دو دسته اند

دسته اول دروسی که در همه مدارس ارائه می شود صرف نظر از مذهب یا قومیت و نطایر آن و همه کلاسها و دوره ها در مدارس باید این دروس را بخوانند.

دسته دوم دروسی که ویژه مدارس ارمنی است

دفاتر زبان ارمنی از لحاظ شکل کمی با دفاتر زبان فارسی متفاوت هستند . آنها معمولاً یا چهل و یا شصت برگی بوده و رنگ صفحاتش روشن تر بوده و دو طرف صفحه به سمت عمودی دو خط کشیده شده و فاصله خطوط افقی هم کمی بیشتر از خطوط افقی فارسی است .

در  روی جلد این دفاتر در ابتدای آن عکس مسروپ ماشتوتس مبدع خط ارمنی و در آخر جلد هم الفبای ارمنی چاپ شده است.

و هموازه و از جمله از زمانی که خود من به مدرسه راه یافته ام شامل مواد درسی زیر بوده است که محتوایشان بر حسب سن و سال و مقطع تحصیلی دانش اموزان تغییر می کرده است

.

Հայաց լեզու

Hayots lezu

زبان ارمنی

ادیات زبان ارمنی شامل آثار منظوم  و منثور شعرا و ادبای بزرگ ارمنی  و البته پرداختن به داستانها و حماسه ها و افسانه های فولکلوریک ارمنی

.

Հայոց պադմություն

Hayots badmutiun

تاریخ ارمنی

شامل تاریخ ارمنستان و ملت ارمنی در ممالک همجوار از زمان دوران باستان تا دوران معاصر

.

Արտաքրություն

Ardagrutiun

مشق

رونویسی صرف از روی دروس ادبیات ارمنی برای روان شدن نگارش دانش آموزان

.

Շարադրություն

Sharadrutiun

انشاء ارمنی

 

به منظور توانایی در خلق یک متن نگارشی و تمرین خلاقیت ذهنی

.

  Թելադրություն

Teladrutiun

املای زبان ارمنی

در جهت درست نویسی کلمات و رعایت اصول نگارشی

.

Քեռականություն

Keraganutium

دستور زبان ارمنی

اصول و قواعد دستوری و نحوه به کار گیری آن در جمله

.

Գեղագրություն

Geghagrutiun

خوش نویسی خط ارمنی

تعلیم زیبا نویسی از طریق پاک نویسی و رعایت اصول خط  که معمولا از خودنویس بیشتر در این زمینه استفاده میشود.

.

 Բառ բացադադրություն

Bar batsadrutiun

لغت معنی

این بخش ، خود دارای دفاتر کوچک جیبی است که در یک طرف اصل لغت و در طرف دیگر معنی آن آمده و درواقع به خاطر درک و حفظ بهتر لغات زبان ارمنی و معنیشان است.

.

կրօն

Kroon

تعلیمات دینی به ارمنی

شامل تعلیمات دینی مربوط به مباحث و تعالیم کتاب مقدس به ارمنی که هم عهد عتیق و هم عهد جدید را در بر می گیرد اما در مدارس بیشتر سعی و تاکید بر تعالیم عهد حدید است .

.

یک ایده روشن

ترجمه از گارگین فتائی

.

 

 

ایوانز وادانگو Evans Wadongo در روستائی در کنیا متولد شد . والدینش هر دو معلم بودند و  باور داشتند که آموزش امر بسیار مهمی است . آنها کودکان خود را به سخت کار کردن تشویق می کردند . وادانگو حدود شش مایل یا نه و پنج دهم کیلومتر هر روز تا مدرسه ابتدائی قدم می زد و بعد از مدرسه او تکالیفش را انجام می داد ولی همانند بسیاری از خانه های روستائی کنیا خانه او نیز  برق نداشت بنابراین شب هنگام وادانگو ناگزیر بود تکالیفش را بوسیله نور یک  چراغ نفتی     انجام دهد .

چشمان وادانگو شروع به مشکل پیدا کردند .  آنها صدمه دیدند و تحصیل را برایش دشوار ساختند .  او ناراحت بود زیرا نمراتش به آن حدی خوب نبودند که می خواست .  او متوجه شد که دانش آموزانی که برق داشتند دارای برتری  غیر منصافنه ای بودند .  او می گفت -  من نمی توانستم با بچه هائی که این امکان روشنائی  را داشتند رقابت کنم .در هر خانه ای در روستاها وضع همان بود تعدادی زیادی از بچه ها به این دلیل از درس و مدرسه می افتادند بنابراین به خاطر زندگیهایشان فقیر باقی می ماندند .

حتی با وجود اینکه تحصیل مشکل بود  معذلک وادانگو دانش آموزی عالی بود . بعد از دبیرستان ، او به دانشگاه رفت . وقتی او داشت در رشته مهندسی تحصیل می کرد نگرانیش در باره چراغ نفتی همچنان ادامه داشت . او متوجه شد که چراغ نفتی تنها برای بچه های مدرسه بد نبود بلکه برای کل اعضائ خانواده مضر بود  . نخست اینکه تنفس گازهای آن می تواند باعث بیماریهائی نظیر سرفه زیاد شود همچنین  نور آن هم خیلی قوی نیست بنابراین خواندن از طریق نور آن می تواند به چشمان مردم صدمه بزند علاوه بر این ،  این نوع از سوخت خیلی راحت می سوزد و می تواند منجر به آتش سوزی گردد  . چراغ نفتی گران است و بنابراین خانواده ها پول کمتری برای غذا و دیگر مایحتاج زندگی داشتند  . مطرح کردن نوع متفاوتی از لامپ مشکل است با این وجود وادانگو تسلیم نشد .

او می دانست که یک لامپ جدید ناگزیر باید ارزان باشد همچنین باور داشت که باید برای محیط اطراف هم خوب باشد . یک روز او ایده ای به ذهنش رسید . او توانست از یک چراغ کوچک آفتابی استفاده کند .  نور خورشید مجانی است و انرژی خورشیدی برای محیط خوب است مردم می توانستند از این نور به جای چراغ نفتی استفاده کنند .

وادانگو اولین لامپ خورشیدی را ساخت . او با کمک دوستان و خانواده خود کار می کرد او  شروع به ساخت لامپهای بیشتری کرد و آنها را به خانواده های محلی که از چراغ نفتی استفاده می کردند داد یک سازمان در باره کارش شنید آنها تصمیم گرفتند به او برای ساختن بیشتر این گونه لامپها پول بدهند .

تنها ساخت هر لامپ بیست دلار هزینه داشت ولی این برای روستائیان پول زیادی بود چرا که هفته ای سی و چهار  دلار در آمد داشتند بنابراین وادانگو و مطئن شد که باید هزینه آن را پائین نگه دارد . ابتدا او از مواد دور  ریخته شده استفاده کرد .  این به این معنی است که او به خرید مواد جدید نیاز نداشت سپس افراد داوطلب،  این لامپها را می ساختند طوری که او ناگزیر نبود دستمزدی پرداخت کند سرانجام مردم کشورهای دیگر پولهائی به سازمانش هدیه می دادند بنابراین  لامپها معمولا مجانی بودند .

وادانگو تخمین می زند که او بیش از ده هزار لامپ را تحویل داده است این به این معنی است که اکنون هزاران نفر از مردم دارای روشنائی و چراغهای ایمنی هستند  آنها ناگزیر نیستند از چراغ نفتی استفاده کنند.  کودکان می توانند در شب نیز تحصیل کنند و به همین خاطر می تواند در مدرسه بمانند.  حالا خانواده ها پول بیشتری برای غذا دارند چنانکه جولتا زم Julta Dzame مادر  سه فرزند می گوید  - من به خاطر این چراغها خوش حالم  . کودکان ما برای خوادند نور خواهند داشت و من هم برای آش پزی چراغ خودم را خواهم داشت

وادانگو به کارکردن با سازمانش ادامه داده و جقوقی دریافت نمی کرد .  پاداش او کارش بود . او می دانست که این چراغها راه حل دراز مدتی نیستند  و می دانست که همه مردم باید در خانه برق داشته باشند با این وجود چراغ های آفتابی وی همین الان هم به مردم کمک می کنند او می گوید  - من می خواهم به بالاتر از جامعه روستائی متداول برسم . فشار زندگیها  را نجات می دهد

 

 

آداب میز Table Manners

ترجمه از گارگین فتائی

.

1: اهمیت و تاریخ آداب میز

مواقع صرف غذا در هر کشوری مهم هستند غذاها به دوستان و خانواده ها فرصت دور هم نشینی ، لذت از غذا و صحبت کرن با هم را می دهند .

وقتی شما از کشورهای مختلف دیدن می کنید اوقات صرف غذا می تواند به شما در یاد گرفتن  در باره فرهنگ جدید وادایش کمک کند ولی دانستن اینکه صرف غذا چگونه صورت می گیرد مهم است . آداب  میز یعنی چگونگی صرف غذا در بین مردم دنیا متفاوت هستند .

آیا  شما  برای برداشتن غذا از دستهایتان یا چنگال استفاده می کیند ؟ آیا سر و صدا کردن موقع صرف غذا کاری مودبانه است ؟ ایا شما هر گونه غذائی را در بشغابتان می گذارید ؟  اگر شما در آداب صرف غذا دچار اشتباه شوید مردم گمان می کنند که شما بی ادب هستید .  به منظور درک این رسوم  دانستن بیشتر در مورد منشاء آنها مفید است . امروزه برای تعدادی از آداب میزهایمان توجیهات تاریخی و فرهنگی وجود دارد .

آداب میز در طی تاریخ متحول شده است .  ما این آداب را آداب میز می خوانیم اما در زمانهای دور،  مردم غذایشان را سر میزنمی خوردند . در رم باستان مردم هنگام غذا خوردن دراز می کشیدند.  آنها روی یک دست تکیه داده و با دست دیگر غذا می خوردند . در اروپا تا سال 1500 بشغاب و چنگالی وجود نداشت و به جای بشغاب ،  مردم غذای خود را با قطعه ای از نان خشک می خوردند . آنها از  انگشتان یا از قطغات نان برای آوردن غذا به دهانشان استفاده می کدرند

.

2: اداب میز و امنیت

یک توضیح برای آداب میزمان امروزه امنیت فیزیکی است . چاقوها نخستین چیزهائی بودند که مردم برای خوردن غذا به کار بردند  . در گذشته مردم چاقوها را سر میزمی آوردند و از همان چاقوها برای شکار و حفاظت از خود استفاده می کردند .  این چاقوها خیلی مفید بودند اما خطرناک هم بودند .  غالباً نزاعهائی  موقع صرف غذا میشد و برخی اوقات مردم می مردند در نتیجه پادشاه فرانسه فرمانی صادر کرد که چاقوهای سر میز باید لبه های گرد داشته باشند .

خطر چاقوها امروزه می تواند آداب میز برخی از کشورها نظیر اسپانیا  را توضیح دهد برای نمونه در اسپانیا مردم موقع صرف غذا با خود چاقو و اسلحه حمل می کردند .  برخی اوقات آنها این چاقوها را در مواردی که در طی صرف غذا چنگی وجود داشت زیر میز نگه می داشتند اما پنهان کردن اسلحه در دستها مشکل است اگر دستها قابل رویت باشند . امروزه در اسپانیا و برخی از سایر کشورها نگه داشتن دستها بالای میز طوری که هر کسی بتواند آنها را ببیند نشانه ادب است  . با وجود اینکه اکثر مردم درباره تفنگها و چاقوها هنگام غذا خوردن نگران نیستند معذلک این رسم باقی مانده است .

توضیح دیگر برای آداب میز امنیت غذا است . میکروبها می توانند به راحتی موقع صرف عذا گسترش یابند  . برخی از آداب میز به متوقف کردن گسترش   میکروبها کمک می کنند و این می تواند مردم را سلامت نگه دارد .  در عوض در برخی از فرهنگها گذاشتن چنگال ، چوب غذا خوری یا دستهایتان در سینی مرکزی کاری بی ادبانه است زیرا این کار می تواند میکربها را گسترش دهد در عوض شما باید از چنگال یا چوبهای غذا خوری دیگری استفداه کنید  . در برخی از ممالک نظیر هندوستان مردم غذای خود را با دستهایشان می خورند . میزبانان در هندوستان مکانی را برای مردمی که دستهایشان را قبل و بعد از غذا می شویند مقرر می دارند این رسوم به توقف گسترش میکروبها در طی خوردن غذا کمک می کند .

.

3: نشان دادن قدردانیمان از غذا

امروزه یک توضیح نهائی برای برخی از آداب میز روشی است که ما قدردانیمان را از غذائی که می خوریم نشان می دهیم  . ما این قدردانی را در فرهنگهای مختلف به صورتهای مختلف نشان می دهیم .  برای نمونه در ژاپن وقتی شما سوپ یا نودل می خورید سر و صدا در آوردن   کار  نیکوئی است  . این صداها نشان می دهد که شما از غذا لذت می برید ولیکن در اکثر کشورهای غربی و برخی از ممالک آسیایی  در آوردن چنین سر و صداهائی کاری بی ادبانه است .

میزبانان دوست دارند بدانند که آیا مهمانانشان از غذا لذت برده اند ولی مهم تر این است که می خواهند مطمئن شوند که مهمانانشان به قدر کافی غذا  خورده اند  . چگونه شما می توانید نشان دهید که از خوردن غذا لذت برده اید در حالی که نمی خواهید بیشتر بخورید ؟ در اکثر ممالک غربی ،  شما  وقتی می توانید نشان دهید که از خوردن غذا لذت برده اید که تمام غذای درون بشغابتان را بخورید .ولی در کشورهای دیگر اگر شما هر چیزی را در بشغابتان بخورید شما ممکن است میزبان را برنجانید .  در این گونه کشورها شما باید مقدار کمی از غذا را در بشعابتان بریزید  . این نشان می دهد که شما راضی هستید همچنین این را نشان می دهد که شما غذا را تمام می کنید .  اگر شما هر چیزی را در بشغابتان تمام کنید این می گوید که شما هنوز گرسنه هستید و میزبان شما ممکن است به شما غذای بیشتری بدهد  . مهمانانی  که این رسم را در باره غذا نمی دانند ممکن است غدای بیشتری بخورند  و یا اینکه گرسنه به خانه بروند .

مواقع صرف غذا زمان خوبی برای رعایت سایر فرهنگهاست  . شما می توانید  چیزهای بیشتری موقع صرف غذا  را یاد بگیرید .  شما می توانید آنچه که در فرهنگهای دیگر مهم است را یاد بگیرید مثلا می توانید یاد بگیرید که مسن ترین عضو خانواده اول غدا را می کشد .  این می تواند به شما یاد  دهد که در برخی از فرهنگها عضو مسن تر خانواده مهم است  . رعایت با دقت آداب میز موقع صرف غذا باعث می شود که شما از خودتان احساس شرم نکرده و مردم دیگر را نرنجانید  . شما می توانید مقدار زیادی چیز از این طریق در خصوص سایر فرهنگها هم یاد بیرید .

 

 

تاریخ و جغرافیای غذائی

ترجمه از گارگین فتائی

.

ملاقات کنندگان هزار سال پیش  ذر ذنیای فعلی نمی توانستند تعدادی از میوه ها و سبزیجات امروزی را تشخیص دهند  . اول  اینکه برخی از انها رنگهای نسبت به گذشته متفاوت دارند برای نمونه  رنگشان به جای نارنجی  ،  ارغوانی بوده .  دوم اینکه برخی از میوه ها و سبزیجات مزه بسیار متفاوتی  از گذشته دارند بسیاری از سیب ها بسیار ترش و برای خوردن خوب نبودند و سرانجام اینکه امروزه بسیاری از میوه ها بزرگ تر هستند  . توت فرنگی یک نمونه خوب است  . در قرن نوزدهم آنها به اندازه انگور بودند  . میوه ها و سبزیجات در هزار سال اخیر تغییرات زیادی کرده اند .

غذاخای با رنگها و صورتهای حاص معانی خاصی در جشن های سال نو دارند  برای نمونه در پرو مردم در روز سال نو غذاهای طلائی رنگ می خورند .  در فیلیپین این رنگ ، سبز است .  رسوم دیگر سال نو نیز چنین است . خوردن انواع مختلف لوبیا که به شکل سکه است . عقیده همه این رسوم مختلف یکسان است در آغاز سال نو غذائی که رنگ پول دارد و یا شبیه پول است را می خورید  تا این گونه در تمام طول سال پول کافی داشته باشید .

برنج یکی از مهم ترین محصولات در دنیا است  . محققین اظهار می دارند که نصف مردم دنیا برای بخش عمده ای از برنامه غذائی خود به برنج متکی هستند . پرورش برنج کار زیاد  و مقدار زیادی آب می برد اما یک دانه  برنج حدود سه هزار دانه برنج تولید می کند . برنج پایه غذائی در آسیا است اما مردم تمام نقاط دنیا به جز قطب جنوب آن را پرورش می دهند .  کمتر محصولی اهمیت برنج را دارد .

برنج یکی از کهن ترین محصولات کشاورزی در دنیاست .  محققین ثابت کردند که مردم حدود پنج هزار سال پیش شروع به پرورش برنج کردند .

بادام استفاده های زیادی در کل دنیا دارد برخی از مردم از آن در سوپ و برخی هم در پخت و پز استفاده می کنند .

اولین رستوران دنیا در سال 1765 در پاریس شروع به کار کرد و اولین مکانی بود که مردم سر میز می نشستند و سفارش غذا می  دادند .

مردم همه دنیا سال نو را از طریق خوردن نوع خاصی از غذا جشن می گیرند برای مثال  در اسپانیا و پرتغال مردم دوازده انگور را در نیمه شب برای خوش شانسی هر ماه از سال جدید می خورند .

خوردن ماهی حد اقل هفته ای یک بار خوب است محققین نشان می دهند که نوعی از روغن در ماهی  برای قلب شما خوب است .

برخی از رستورانها در گذشته به سبک خانوادگی بودند و مهمانان به خودشان در گذاشتن غذا توسط میزبان بر روی میز کمک می کردند .

 

 

غذای دنیای کهن و دنیای جدید

ترجمه از گارگین تائی

.

وقتی زمان صرف صبحانه فرا می رسد شما در باره چه فکر می کنید ؟ قهوه  و تخم مرغ ؟ شاید یک موز ؟ در باره شما مورد علاقه تان چه ؟ پیتزا و کیک شکلاتی ؟ مرغ و برنج ؟ گوشت و سیب زمینی ؟ امروزه افراد بیشتری غذاهای سراسر دنیا را می خورند ولی این امر همیشه ممکن نبوده  چرا که در گذشته غذاهای مانوس  در هر جائی موحود نبودند .

یک تحول بزرگ حدود پانصد سال پیش اتفاق افتاد و آن زمانی بود که مردم دنیای کهن شروع به کشف دنیای جدید کردند آنها در دنیای جدید انواعی از غذاهای ناآشنا را یافتند . آنها سیب زمینی ، بادام زمینی ، گوجه فرنگی ، فلفل قرمز ، ذرت و کاکائو را یافتند . امروزه تعدادی از این غذاهای دنیای جدید در اروپا و آسیا بسیار رایجند .

اکتشافات ،  غذاهای دنیای جدید را هم به همراه آورد.  تعدادی غذا وجود داشت که مردم دنیای جدید در آن زمان آنها را نمی شناختند  برای مثال شیر و پنیر و موز نداشتند . مردم دنیای جدید حیوانات را برای غذا پرورش نمی دادند در عوض آنها حیوانات وحشی و نیز پرندگان و حشرات را شکار می کردند . آنها گاو و خوک و مرغ و گوسفند پرورش نمی دادند این حیوانات همراه مکتشفین اروپائی به دنیای جدید آمدند .

بین قرون پانزنده و شانزده مکتشفینی از اروپا و اسیا گیاهانی از کشور خود آوردند آنها در دنیای جدید  شروع به کاشتن این گیاهان کردند گندم ، سیب و نیشکرامروزه این محصولات در شمال و جنوب آمریکا بسیار رایج هستند . برخی از کشورهای دنیای جدید اکنون  از بزرگ ترین تولید کنندگان محصولاتی هستند که کاشت آن در دنیای قدیم آغاز شد .  بریا نمونه برزیل بزرگ ترین تولید کننده قهوه در دنیاست محصولی که در ابتدا در دنیای قدیم کشت میشد.

این مبادله غذا به سمت هر دو مسیر پیش می رفت مکتشفین هم غذاهای جدیدی به کشورشان اوردند . آنها محصولاتی نظیر ذرت و سیب زمینی را که در دنیای قدیم بسیار مهم شد کاشتند .

 

.نوع غذا

منشاء کشت

بزرگ ترین تولید کننده فعلی آن در دنیا

.

پنیر

آسیای مرکزی و خاورمیانه

ایالات  متحده

 

 فلفل سرخ

آمریکای مرکزی و جنوبی

هندوستان   

    

شکلات

مکزیک

ساحل عاج

 

 

     قهوه

یمن

برزیل

 

 

آناناس

برزیل و پاراگوئخ

تایلند

 

سیب زمینی

آمریکای حنوبی

چین

 

نیشکر

آسیای جنوب و جنوب شرقی

برزیل

.

پرورش  تعدادی از غذاهای دنیای جدید آسان است حتی اگر خاک و هوای خوبی نباشد  . محصولات دنیای جدید نظیر سیب زمینی می توانند افراد زیادی را تغذیه کند افزایش در غذا به رشد سریع جمعیت در قرون هجدهم و نوزدهم  کمک کرد .

تعدادی از غذاهای دنیای جدید نظیر ذرت و سیب زمینی تقریباً برای همه موجود بودند ولی غذاهای دیگر مثل کاکائو و آناناس تنها برای ثروتمندان موجود بود .   اینها در دنیای قدیم پرورش داده نمی شدند طوری که نادر بودند و مردم فقیر پول پرداخت آنها را نداشتند  . در قرن نوزدهم آناناسها به قدری گرانبها بودند که مردم آنها را نمی خوردند بلکه آنها را همانند گلها  بر روی میز می گذاشتند .

امروزه انواع غذاهای مختلف در سراسر دنیا موجود است طوری که  که به خاطر آوردن این که آن همیشه واقعی نبوده دشوار است .

 سیزده درصد از کل گیاهان غدائی ،  امروزه از دنیای حدید می آیند  . در باره بستنیها فکر کنید سه تا از طعم  محبوب ترین انواع بستنیها یعنی با طعم وانیلی ، شکلاتی و توت فرنگی هر سه این طعمها از گیاهان هستند  . پانصد سال پیش این گیاهان تنها در دنیای جدید رشد می کردند .

دفعه بعد که شما شام یا غذای مختصری درست می کنید در باره این فکر کنید که چه مقدار از آن دارای ریشه دنیای جدید است

        

  

  فست فود

ترجمه از گارگین فتائی

.

فست فود غذائی جهانی  است ومردم تمام دنیا عاشق خوردن آن هستند .  آنها همبرگر ، مرغ سوخاری و پیتزا را دوست دارند و هزاران رستوران فست فود در تمامی قاره ها وجود دارند . محبوبیت فست فود در حال افزایش است و برای این امر چندین دلیل وجود دارد .  تعدادی از مردم مایل نیستند غذایشان را خودشان  بپزند و فست فود زندگیشان را راحت تر می کند .  فست فود گران نیست ، مزه خوبی می دهد و همچنین تند آماده میشود .

گر چه اولین رستورانهای فست فود در ایالات متحده بودند معذالک تجارت و کسب و کار فست فود در سراسر دنیا در حال رشد است .  امروزه تعدادی از شرکتهای فست فوت در کشورهای دیگر پول می سازند برای نمونه مک دونالد بیش از سی و سه هزار رستوران در صد و نوزده کشور دارد که  اکثر آنها خارج از ایالات متحده هستند  . تعدادی از شرکتهای فست فود برای افتتاح رستورانهای بیشتری در کشورهائی نظیر چین و برزیل در ده سال آینده طرح ریزی می کنند .

همه شرکتهای فست فود در سراسر دنیا غذاهای یکسانی سرو نمی کنند  . آنها غذاهای مختلف را در کشورهای مختلف سرو می کنند زیرا می خواهند مشتریانشان راضی باشند برای مثال در ایالات متحده رستورانهای کی اف سی KFC گوشت مرغ سفید  و  سیب زمینی سرو می کنند اما در چین گوشت مرغ سیاه و برنج به جای سیب زمینی  و اکثر مشتریان چینی این انتخاب را ترجیح می دهند .در هند اکثر مردم گوشت گاو نمی خورند بنابراین مک دونالد  ، چیکن برگذ  و سبزی جات سرو می کند و در ژاپن برخی از برگرها از میگو درست می شوند .

همه رستورانهای فست فود برگر و پیتزا سرو نمی کنند و همه شرکتهای غذایی هم آمریکایی نیستند .  تعدادی از شرکتهای موفق در کشورهای دیگر شروع به کار کرده اند  . آنها غذای که در کورشان متداول است را می فروشند و برخی از آنها در ایالات متحده هم رایج شده اند .  یک نمونه از آن رستوران مرغ ال پولو لوکو El Pollo Loco  است  . مردی در یک شهر کوچک در مکزیک یک مرغ خوش مزه برای دوستان و خانواده اش درست کرده و تصمیم گرفت رستورانی باز کند .  آن رستوران به سرعت رایج و متداول شد به گونه ای که این رستورانها در سراسر مکزیک وجود داشت . در 1980 اولین شعبه این رستوران در آمریکا دایر شد  . در همان اولین روز صدها نفر بیرون رستوران منتظر باز شدنش بودند .  برخی از آنها مهاجرین مکزیکی بودند و می خواستند مزه غذای خانه خود را بچشند .

فست فود راحت و ارزان و خوس مزه است اما ممکن است برای شما خوب نباشد  . تعدادی از مردم در خصوص تاثیر فست فود بر سلامتشان نگرانند . اکثر غذاهای فست فود دارای چربی و نمک و شکر هستند . برخی از دانشمندان و پزشکان معتقدند که بین فست فود و مشکل سلامتی ارتباط وجود دارد .  اکثر پزشکان به ما می گویند  که غالبا غذاهای فست فود نخوریم . افرادی که غذاهای فست فود زیاد می خورند  غالباً وزن اضافه می کنند یعنی چاق تر می شوند در نتیجه این نگرانیها  ، تعدادی از غذاهای  فست فود اکنون پیشنهادات دیگری می دهند نظیر میوه،  سالاد و ماست این موارد ،  چربی و نمک و شکر زیادی  ندارند  ولی مشتریان زیادی همچنان طعم غذاها ئی  را ترجیح می دهند  که مقدار زیادی شکر و نمک دارند  . این باور نکردنی است که تعداد رستورانهای فست فود همچنان افزایش می یابند  و شرکتهائی مثل مک دونالد به توسعه خود ادامه می دهند .  مصرف غذاای فست فود در دنیا همچنان رشد می کند و افراد بیشتری غذای خود را به جای خانه در رستورانهای فست فود می خورند . حدود نصف آمریکائی ها غذای خود را  حد اقل هفته ای یک بار در  رستورانهای فست فود می خورند  .  این درصد حتی در برخی از کشورهای آسیایی بالاتر است . در 2011 عائدی جهانی رستورانهای فست فود حدود ششصد و هفتاد و پنج میلیارد دلار بود ه است هر غذای فست فودی ممکن است برای سلامتی شما خوب نباشد با این وجود مردم سراسر دنیا به آن عشق می ورزند و به خوردن  ان ادامه می دهند .

.

درصد افرادی که حد اقل هفته ای یک بار غذای خود  را در رستورانهای فست فود می خورند در مناطق مختلف دنیا

آمریکای شمالی

شصت و دو و هشت دهم درصد

اروپا

ده درصد

شمال آسیا

نه و دو دهم درصد

آسیای جنوب شرقی

نه و یک دهم درصد

آمریکای جنوبی

سه و هشتاد و نه دهم درصد

اقیانوسیه

دو و هفت دهم درصد

هند و آسیای مرکزی

یک و نه دهم درصد

آفریقا و خاورمیانه

پنج دهم درصد

.

منبع

IBIS world industry report